Dutch English French German Italian Norwegian Portuguese Russian Spanish

Didgeridoo

Een blaasinstrument van de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals. De hoorn is feitelijk een puur natuurproduct. Het hout is van de wortel van de eucalyptusboom. De binnenkant wordt, op een fijnmazig netwerk na, leeggegeten door termieten. Vervolgens nemen bijen bezit van deze uitgeholde wortel. Ben je in de buurt van van zo'n wortel dan hoor je de bijen zoemen en weet je dat er een holle wortel onder de grond zit. Deze wordt opgegraven en vanbinnen schoongemaakt. Op de daardoor ontstane holle pijp wordt een mondstuk gesmolten van bijenwas. Behalve dat deze was zacht is aan de lippen heeft het ook het voordeel dat het blaasgat groter of kleiner gemaakt kan worden en zo kan worden afgesteld op de vaardigheid van de blazer. Was wordt zacht bij ongeveer 37˚ Celsius, handwarm dus.

Door de luchtstroom te variëren kan men het ritme aangeven terwijl het zware geluid wordt gemaakt met het losjes trillen van de lippen. Daarnaast wordt de stem gebruikt om diverse geluiden te maken tijdens het blazen.

De Aboriginals gebruikten bij het spelen de techniek van de circulatie ademhaling. De toon blijft staan terwijl men regelmatig snel door de neus adem haalt. Dit wordt bereikt door het neusgat achter de huig af te sluiten met de tong en de wangen bol te houden zodat deze kunnen functioneren als blaasbalg.

Afgebeeld zijn een didgeridoo uit Indonesië, versierd met snijwerk, en gemaakt van bamboe. Daaronder een originele Australische didgeridoo van kaal eucalyptushout, onbeschilderd dus.

 

Thumbnail image Thumbnail image Thumbnail image
Thumbnail image Thumbnail image Thumbnail image

Bij de Aboriginals staat het instrument onder veel namen bekend, zoals: Yidaki, Yirdaki, Yaraki, Magu, Ilpirra, Kanbi en Ihambilbing. Aangenomen wordt dat de didgeridoo maximaal 2000 jaar oud is, hij is aangetroffen op rotstekeningen uit die tijd. Afhankelijk van de feesten wordt de didgeridoo prachtig beschilderd, ook de blazers dossen zich op een bijzondere wijze uit. De onderste afbeelding geeft een didgeridoo weer van blank eucalyptushout en is 120 cm lang. De bovenste afbeelding is een didgeridoo van bamboe en komt uit Indonesië.

Visitor heat map tracker, live visitor tracking, real time visitor counter