Buffelhoorn
Bij een Afrikaanse buffelhoorn denk je niet snel aan een religieuze hoorn. In dit geval gaat het om twee verenigde personen in een Amelands ritueel op 6 december, behalve wanneer deze datum op een zaterdag of zondag valt dan gebeurt het op vrijdag.
Deze twee ‘personen’ zijn St. Nicolaas en de Germaanse god Wodan. Het ritueel wordt ‘Sunneklaozen’ genoemd. In feite dus een uitvloeisel van het advies van Gregorius van Tours in de 7e eeuw waardoor veel ‘heidense’ gebruiken een christelijk tintje hebben gekregen.
![]() |
![]() |
![]() |
De mannen blazen gemaskerd en gekleed in lange witte kleden op deze buffelhoorns om de vrouwen en kinderen te beschermen tegen de kwade geesten.
Over het ritueel zelf wordt door de Amelanders geen mededelingen gedaan, het is een feest voor de eilanders en niet voor buitenstaanders.
Dit oude gebruik is op Ameland nog springlevend. Dit blijft het ook want de jeugd doet deze rituelen een dag eerder, het wordt de Amelanders als het ware met de paplepel ingegoten.
Dat deze hoorns veelvuldig op Ameland voorkomen komt door het feit dat de Amelanders zeevarenden waren en deze hoorns dus meenamen van hun Afrikaanse reizen.
Dierhoorns mogen niet meer worden ingevoerd dus gaat men nu vaak over tot pvc hoorns of houten hoorns.